Wat zijn de risico’s van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap?

0
21
Rate this post

Op een vereenvoudigde manier kunnen we begrijpen dat antidepressiva worden gebruikt om de niveaus van neurotransmitters in de hersenen te beheersen en dus deel uitmaken van de behandeling van depressie. In de meeste gevallen van de ziekte is het gebruik van deze medicijnen nodig om de symptomen onder controle te houden. Uw arts kan echter een antidepressivum aanbevelen voor andere gezondheidsproblemen dan depressie.

OCS en angststoornissen kunnen worden behandeld met antidepressiva

“Antidepressiva kunnen niet alleen gebruikt worden bij depressie, maar ook bij bijvoorbeeld angst, panieksyndroom en obsessieve compulsieve stoornis”, zegt psychiater Luciana Staut.

Volgens de specialist moet uw arts ze voorschrijven wanneer hij de noodzaak ziet om ze bij uw patiënt te gebruiken. “Bij milde klachten kan alleen psychotherapie en lichamelijke activiteit voldoende zijn voor verbetering. In matige en ernstige gevallen is het gebruik van medicatie over het algemeen noodzakelijk, ook om sneller te kunnen verbeteren”, legt de professional uit.

Voor een effectieve werking mag het gebruik van antidepressiva niet worden gestaakt.

Na diagnose en voorschrift is het belangrijk dat u het antidepressivum op de juiste manier gebruikt, wat cruciaal is voor een goede werking van de behandeling. “Antidepressiva hebben de dagelijkse dosering en een door de arts aanbevolen periode nodig om de verwachte respons te krijgen. Bij sporadisch gebruik zijn er geen voordelen”, waarschuwt de psychiater.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om antidepressiva alleen te nemen als je je het meest verdrietig voelt. Het werkingsmechanisme van het medicijn vereist een minimale gebruikstijd om effect te hebben, evenals continu gebruik om verbetering te behouden. Het therapeutische effect treedt volgens Luciana pas op na zeven tot vijftien dagen gebruik.

Wanneer aan depressie denken?

Verdriet is niet synoniem met depressie. De depressieve episode wordt gekenmerkt door de aanwezigheid, gedurende ten minste 2 opeenvolgende weken, van 5 van de volgende 9 manifestaties, die het grootste deel van de dag optreden, bijna elke dag; een van de manifestaties moet een depressieve stemming of verlies van plezier in activiteiten zijn:

  • Depressieve stemming: zich verdrietig, hopeloos voelen; dit kan door andere mensen worden waargenomen;
  • Verminderd of verlies van plezier in activiteiten: minder interesse in hobby’s of activiteiten die het individu voorheen plezierig vond; het individu is vaak meer sociaal teruggetrokken;
  • Rusteloosheid of langzamer zijn dan normaal, en dit wordt opgemerkt door andere mensen;
  • Eetlust en/of gewichtsverandering: het kan meer of minder zijn, dat wil zeggen, er kan sprake zijn van (onbedoeld) toegenomen eetlust, gewichtstoename, gewichtsafname, eetlustafname (voorbeeld: de individuele behoefte doet moeite om te eten);
  • Slaapstoornis: overmatige slaap of slapeloosheid;
  • Vermoeidheid of gebrek aan energie: vermoeidheid, zelfs zonder fysieke inspanning, kan door het individu worden gemeld, evenals moeilijkheden bij het uitvoeren van taken;Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige of ongepaste schuld: het individu kan bijvoorbeeld piekeren over kleine mislukkingen uit het verleden;
  • Moeite met concentreren of denken: individuen kunnen klagen over geheugenproblemen;
  • Gedachten aan de dood of plannen om zelfmoord te plegen.

Dergelijke veranderingen vertegenwoordigen veranderingen met betrekking tot het eerdere functioneren van het individu en veroorzaken lijden en/of beperkingen op sociale, professionele of andere belangrijke gebieden van het leven van het individu.

Onthoud: depressie is niet alleen in Gele September! Als je het gevoel hebt dat je anders bent dan je gewend bent of een verschil merkt bij iemand met wie je samenwoont, zoek of begeleid je bij het zoeken naar medische en psychologische hulp!

Dit materiaal is alleen voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medische evaluatie of gedrag. Volg altijd de instructies van uw behandelend arts.