Lopende medische voorschriften

0
20
Rate this post

Algemene informatie

  • Reizigers – Nieuws
  • 21/2/2019 – Gezondheid onderweg: Rio Carnaval 2019
  • 2-9-2017 – Gele koorts in Brazilië 2017: tips voor reizigers

36 uur zijn genoeg om met het vliegtuig de wereld rond te reizen: een tijd die veel korter is dan de incubatietijd van de meeste overdraagbare ziekten die in verschillende landen van de wereld kunnen worden opgelopen. Jaar na jaar ondernemen steeds meer mensen internationale reizen, zelfs in ontwikkelingslanden die in het verleden weinig bereisde bestemmingen waren: de verlaging van de kosten van vluchten heeft velen de mogelijkheid geboden om verre landen te bezoeken, vaak voor het eerst tijd.

De meer dan 700 miljoen reizigers die elk jaar over de planeet reizen, lopen een aanzienlijk risico om ziek te worden en een drager van infectie te worden voor andere mensen zodra ze thuiskomen. Elke reiziger moet zich bewust zijn van het feit dat de bescherming van zijn eigen gezondheid ook betekent dat hij die van anderen moet beschermen en dat daarvoor ook de cultuur en de omgeving van de reisbestemming moeten worden gerespecteerd.

In de afgelopen jaren hebben gezondheidsautoriteiten over de hele wereld het belang ingezien van het beschermen van de gezondheid tegen mogelijke uitbraken van infecties of tegen de precaire sanitaire situatie van de bezochte landen. Enerzijds kan het risico worden geminimaliseerd dankzij passende voorzorgsmaatregelen, profylaxe en vaccinaties, genomen voor vertrek. Aan de andere kant is de identificatie en tijdige behandeling van een geïmporteerde ziekte essentieel om te voorkomen dat de ziekte op anderen wordt overgedragen, zodat het een ernstig probleem voor de volksgezondheid wordt.

Voor vertrek

Om het risico op ziekte of ongevallen in het buitenland te verkleinen, is het ideaal om 4-6 weken voor vertrek contact op te nemen met uw arts. Een van de algemene factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn:

  • reeds bestaande ziekten of aandoeningen
  • vaccinatiestatus (inclusief de mogelijkheid om te vaccineren tegen endemische ziekten op de reisbestemming)
  • voedsel- of medicijnallergieën

Eventuele reeds gemaakte reizen

Afhankelijk van de bestemming van de reis, is het dan noodzakelijk om al die factoren in overweging te nemen die risicofactoren kunnen worden:

  • voedsel en water, vaak niet grondig gezuiverd in veel landen over de hele wereld
  • omgevingsomstandigheden waaraan het lichaam niet gewend is (hoogte, droogte, te hoge temperaturen)
  • aanwezigheid van parasieten in het milieu en bij dieren waarmee het in contact kan komen (van insecten tot verschillende ongewervelde dieren, tot pluimvee)seksueel gedrag dat het risico op overdracht van infecties kan vergroten.

De kenmerken van de reis en de bestemming zijn ook belangrijk: reisroute, plaats en duur van het verblijf, hygiënische omstandigheden, reden van de reis (toerisme, zaken, studie, humanitaire missie, enz.), seizoen van het jaar, mogelijke blootstelling aan risico factoren, epidemieën aan de gang.

Er zijn ook enkele categorieën van bijzonder kwetsbare mensen die meer aandacht nodig hebben tijdens het zien: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en immuungecompromitteerde personen, maar ook mensen die zich voorbereiden op een “avontuurlijke” reis.