Eetstoornissen

0
99
Rate this post

Eetstoornissen komen vooral voor bij dames; ongeveer 5% van de mensen met een eetstoornis is man. Jaarlijks krijgen meer dan 30.000 vrouwen tussen de 15 en 29 jaar een eetstoornis. Toch is dit cijfer mogelijk veel hoger, omdat iemand met een eetstoornis zijn/haar probleem goed verborgen houdt.

Een eetstoornis kan lang duren: dertig jaar, maar ook kort: zes maanden. Meestal duurt een eetstoornis 7,5 jaar. Ongeveer 40% van de mensen met een eetprobleem herstelt volledig, 40% herstelt gedeeltelijk en 20% herstelt niet. Ongeveer 10% van de mensen met een eetstoornis sterft als gevolg van deze aandoening.

Verschillende consumptiestoornissen

Er zijn 3 eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis (BED).
Wanneer iemand niet precies alle eigenschappen van anorexia, boulimia of BED heeft, maar wel een aantal of een combinatie van twee/drie eetstoornissen, wordt dit ook wel een eetstoornis genoemd NAO: Not Or Else Defined.

Anorexia

Mensen met anorexia nervosa aarzelen om dik te worden. Bijgevolg consumeren ze heel weinig en bedwingen ze ook hun onbedwingbare trek. Ze worden geconsumeerd met voedsel en ook hun gewicht en tellen ook elke calorie. Ze eten over het algemeen volgens een dwangmatig patroon: ze maken zich zorgen over wat ze per dag kunnen consumeren. Sommigen kunnen dit patroon niet volhouden en ervaren ook eetbuien. Na een eetbui voelt iemand met anorexia zich schuldig en moet daarna overgeven of een laxeermiddel gebruiken. Om veel meer gewicht kwijt te raken sporten mensen met anorexia heel fanatiek (10 kilometer joggen of 50 baantjes zwemmen per dag).

Je kunt dus stellen dat mensen met anorexia verslaafd zijn aan afvallen. Ze blijven zichzelf dik vinden, ook al zijn ze erg dun. En ook al ligt hun gewicht ver onder het gezonde gewicht, ze gaan ermee door.Personen met anorexia weten dat hun omgeving extreme dieetplannen afkeurt, dus verbergen ze hun eetgewoonten en ook de fysieke effecten ervan voor anderen.

Boulimia nervosa

Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien. Tijdens een eetbui proppen ze alles in zonder het te proeven; dit kan uren doorgaan. Ze hebben een aanzienlijke drang om te consumeren, maar het gaat niet om het bevredigen van de eetlust. Ze zijn verslaafd aan eten. Ze willen normaal eten, maar houden het niet vol. Na elke eetbui voelen ze zich zwak en voelen ze zich echt schuldig.

Hoe vaak iemand eetbuien heeft, verschilt van persoon tot persoon. De een heeft 3 eetbuien per week, de ander meerdere per dag.Na een eetbui willen ze het voedsel zo snel mogelijk verwijderen. Dit doen ze door te braken, door een laxeermiddel te gebruiken of door zwaar te vasten. Net als mensen met anorexia nervosa, worden mensen met boulimia geconsumeerd met voedsel en ook met hun gewicht. Ze vinden zichzelf ook altijd dik.
Je kunt niet door naar iemands lichaam te kijken of iemand boulimia heeft. Mensen met boulimia hebben een normaal gewicht, hoewel ze ook slank of dik kunnen zijn. Uit schaamte houden ze hun eetbuien goed verborgen.

Binge Eating Disorder (BED, Binge Eating Disorder).

Net als bij boulimia hebben mensen met BED een constante eetbui. Alleen proberen ze het voedsel niet weg te doen door te braken of een laxeermiddel te gebruiken. Hierdoor zijn ze extreem dik.

Overeenkomsten.

Deze 3 eetproblemen lijken enorm van elkaar te verschillen, maar de onderstaande kenmerken komen vaak voor bij mensen met eetproblemen.

  • Ze zijn gestrest bij elk klein ding dat te maken heeft met voedsel, gewicht en lichaamsgrootte.
  • Ze zijn erg bang om aan te komen.
  • Ze denken dat ze veel dikker zijn dan ze in werkelijkheid zijn, en ze haten hun lichaam.
  • Ze negeren honger- en verzadigingssignalen omdat ze hun lichaam onder controle willen houden.

Ze hebben weinig vertrouwen.

Ze verbergen hun eetprobleem heel goed voor hun omgeving. Om hun geheime geheim te bewaren, moeten ze vaak liegen tegen familie, goede vrienden en collega’s.
Fysieke effecten van consumptieomstandigheden.

Alle drie de eetstoornissen kunnen leiden tot schaarste aan cruciale stoffen (zoals mineralen en vitamines). Deze stoffen zijn essentieel voor een gezond lichaam. Hieronder worden verschillende fysieke gevolgen van anorexia en boulimia beschreven.