Techniek om zelfherstel van milde depressie te bevorderen. Inzicht in de redenen voor klinische depressie en de variabelen die genezing bevorderen of belemmeren.
- Depressie proactief overwinnen
- Willem van de Sanden
- Amsterdam: Pearson Evaluatie, 2008.– 224p.
- ISBN 978-90-265-1849-2
Boekbespreking door I.O., vrijwilliger bij Pandora Structure
Dit zelfhulpboek van zowel een GZ-psycholoog als psychotherapeut is alweer aan zijn vijfde druk toe. Het is niet onverwacht dat het goed op de markt staat, vanwege het feit dat het een heel goed zelfhulpboek is voor mensen met depressieve klachten of een burn-out.
Component 1 behandelt de tekenen, kenmerken, ervaringen en psychologische facetten van klinische depressie in een duidelijke, meelevende vertelstijl. Verder is er een hoofdstuk over zeer vergelijkbare symptomen bij andere aandoeningen.
De auteur toont een goede kennis van en ook een praktische kijk op klinische depressie. Een aantal van zijn observaties en ook analyses zijn herkenbaar voor de ervaringsdeskundige, b.v. je kunt niet meer waarderen waar je eigenlijk altijd van hebt genoten.
Op de achterflap wordt naar de auteur verwezen als een cliëntgerichte therapeut, maar hij is geen ouderwetse, begripvolle Rogeriaan. Effecten van hedendaagse gedragsconcepten en ook behandelingen verschijnen. En ook met zijn zelfactiveringstherapie zet hij de klinisch depressieve kijkers prompt aan het werk.
Indien essentieel, kan hij direct beginnen met onderdeel 2, dat meer dan de helft van het boek beslaat en een 18-wekenplan bevat in 10 onderdelen. Hierbij wordt de depressieve bezoeker gebombardeerd met vier (bi)reguliere banen op een zeer gestructureerde en nuttige manier. Er zijn substantiële invulgrafieken en webpagina’s met notities in dit gedeelte voor ondersteuning.
- De gebruikelijke rode draad in alle modules is het noteren van uw conclusies aan het einde van de week en ook uw daaropvolgende keuzes en ook activiteitenstrategie.
- Dit hele stuk ademt een sfeer van aanpakken en doen, wat handig klinkt. Met extra herkenning door veel te documenteren. De ervaringsdeskundige kan bevestigen dat dit een voordelige, maar geen basisstrategie is voor depro’s.
Een sterk punt van deze publicatie is dat er veel aandacht is voor de fysieke kant van angst. Waar tal van psychotherapeutische zelfhulppublicaties zich beperken tot ‘therapie van de geest’, b.v. RET-behandeling, dit boek volgt een extra uitgebreide strategie, maar blijft toch zeer verstandig.
Deels 1 komen ook de lichamelijke symptomen uitgebreid aan bod, deels 3 met de aansprekende titel “Activeer je lichaam”, ademhaling, pose, vrije tijd en ook slaapproblemen komen uitgebreid aan bod. De waarde van lichaamsbeweging wordt op de juiste manier benadrukt. En ook talloze andere verstandige ideeën komen aan bod. Tot slot een hoofdstuk over excellente voeding, samengesteld door natuurarts Johan Bolhuis.