De meeste antidepressiva zijn niet effectief bij kinderen en adolescenten

0
21
Rate this post

A maioria dos remédios antidepressivos é ineficaz em crianças e adolescentes que sofrem de depressão grave, podendo ser até perigoso, aponta um amplo estudo publicado nesta quinta-feira (9) no periódico médico britânico “The Lancet”. Realizado por um grupo internacional de pesquisadores, o estudo revê 34 testes em mais de 5 mil crianças e adolescentes, com idades entre 9 e 18 anos, envolvendo 14 antidepressivos.

De meeste antidepressiva zijn niet effectief bij kinderen en adolescenten
Van slechts één van deze geneesmiddelen, fluoxetine – voornamelijk op de markt gebracht als Prozac – is aangetoond dat het effectiever is dan een placebo bij de behandeling van symptomen van depressie.

Fluoxetine wordt ook beter verdragen dan andere antidepressiva.

Aan de andere kant werd nortriptyline als het minst effectief beschouwd van de 14 onderzochte antidepressiva, en imipramine als het minst verdragen. Venlafaxine wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op zelfmoordgedachten.

De onderzoekers erkennen echter dat de werkelijke werkzaamheid en risico’s van ernstige ongewenste bijwerkingen van deze geneesmiddelen onbekend blijven, vanwege de kwetsbaarheid van bestaande klinische onderzoeken.

Dit is vooral het geval bij zelfmoordgedachten en -gedragingen die verband houden met antidepressiva. In een commentaar toegevoegd aan de studie wijst de Australische onderzoeker Jon Jureidini erop dat ze met betrekking tot paroxetine 10% bereiken in een nieuwe data-analyse, tegen 3% in eerder gepubliceerde onderzoeken.

diagnostische moeilijkheid
Volgens schattingen die door de studie worden aangehaald, lijdt 2,8% van de kinderen tussen 6 en 12 jaar en 5,6% van de adolescenten aan ernstige depressieve problemen in ontwikkelde landen. Dit aantal kan worden onderschat, rekening houdend met de moeilijkheid om de pathologie te diagnosticeren.

Deze symptomen zijn anders dan die bij volwassenen en omvatten met name prikkelbaarheid, niet naar school willen gaan of agressief gedrag.
Wat betreft antidepressiva – die naast zelfmoordgedachten ook hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid kunnen veroorzaken – blijft hun voorschrift toenemen, hoewel de meeste westerse landen nu aanbevelen ze te reserveren voor ernstigere depressies, ernstige depressies en na het falen van psychotherapieën.

“Antidepressiva lijken geen duidelijk voordeel te bieden bij kinderen en adolescenten”, concluderen de auteurs van het onderzoek, die eraan toevoegen dat “fluoxetine waarschijnlijk de beste optie is wanneer medicamenteuze behandeling is geïndiceerd.”

Verschillende deskundigen waren ingenomen met de resultaten van de studie, die de aanbevelingen van landen zoals Frankrijk of Groot-Brittannië met betrekking tot het voorschrijven van antidepressiva voor kinderen en adolescenten versterken.

De eerste behandeling voor depressie in beide groepen moet “de psychologische of relationele benadering” blijven, die “op de lange termijn effectiever is”, zei de vice-president van de Franse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Daniel Marcelli, die deelnam aan de uitwerking van de Franse aanbevelingen.

“We zijn het eens met de conclusies van de auteurs dat antidepressiva verstandig moeten worden gebruikt en nauwlettend moeten worden gecontroleerd”, zei de Britse psychiater Bernadka Dubicka.Em um artigo sobre a abstinência de antidepressivos publicado no início de abril, os leitores do New York Times foram convidados a descrever suas experiências ao parar com o uso dos medicamentos.

Mais de 8,8 mil pessoas comentaram –adolescentes, estudantes universitários, jovens mães, pais que os filhos já deixaram o lar, aposentados. Os leitores descreveram como foi parar de tomar os antidepressivos, pessoas que queriam descontinuar o uso e falharam ou triunfaram. Dezenas de pessoas escreveram dizendo que a droga era uma tábua de salvação. “Você não reconhece que os transtornos do humor podem existir sempre, que são doenças debilitantes que exigem tratamento médico durante toda …