Opmerkingen over de contra-indicaties van snel afvallen

0
9
Dit is slechts gedeeltelijk waar en het is in ieder geval nooit een lineaire vergelijking
Rate this post

De hierboven genoemde contra-indicaties zijn zowel van invloed op het lichamelijke als op het psychische.

Contra-indicaties voor het lichaam om snel af te vallen: het overschrijden van de caloriereductie van het dieet kan tot verschillende bijwerkingen leiden. Allereerst de verminderde beschikbaarheid van energie van het organisme; velen denken (voornamelijk vanwege de vele verkeerde informatie die online aanwezig is) dat, in plaats van de calorieën die ingenomen kunnen worden door voedsel, het lichaam automatisch de vetreserves kan aanspreken.

Dit is slechts gedeeltelijk waar en het is in ieder geval nooit een lineaire vergelijking.

Snel afvallen houdt in dat de bloedsuikerspiegel en de lever- en spierglycogeenreserves worden verlaagd; deze omstandigheid brengt motorische efficiëntie en cerebrale bekwaamheid in gevaar.

  • Verder kan niet worden uitgesloten dat bij gepredisponeerde personen snel afvallen de bloeddruk kan verlagen; vooral bij vrouwen komt dit verschijnsel vrij vaak voor en gaat het vaak gepaard met de verergering (of het begin) van anemische aandoeningen.
  • Ten slotte, minder relevant maar nog steeds opmerkelijk, kan een te snel gewichtsverlies het trofisme, de kracht en het spierherstelvermogen van atleten in gevaar brengen.

Psychologische contra-indicaties van snel gewichtsverlies: Alvorens extreme praktijken uit te voeren met het oog op snel gewichtsverlies, is het ook noodzakelijk om rekening te houden met het psychologische en educatieve aspect van het proces.

Allereerst komt de gewoonte om het lichaamsgewicht snel te verhogen en te verlagen grotendeels voort uit een verminderde of verminderde voedingsvoorlichting; het is daarom zeer nuttig om de belangrijkste regels te verwerven en in de praktijk te brengen om te voorkomen dat dit in de loop van de jaren vaak terugkeert en mogelijk verergert.

  1. Extreem snel afvallen gaat bijna altijd gepaard met ontevredenheid over het eigen lichaamsbeeld en continue gewichtsschommelingen (jojo-effect);
  2. dit aspect, dat de basis vormt van het triggermechanisme voor eetbuien en compensatiemethoden (vasten, overmatige motorische activiteit, enz., om in het ergste geval een eetstoornis te bereiken), vertegenwoordigt een eeuwigdurende beweging die, indien genegeerd, zal steeds moeilijker uit te roeien.

Aan de andere kant wordt afvallen vaak al snel een therapeutische noodzaak.

Er zijn situaties waarin bovenstaande negatieve effecten op de achtergrond raken; dit is het geval van zeer zwaarlijvige mensen die lijden aan het metabool syndroom (of een enkele ernstige aandoening) en mogelijk een hoog cardiovasculair risico lopen (atherosclerose en hypertensie), of van mensen die om de een of andere reden een vette leversteatose hebben van aanzienlijke omvang of zelfs de eerste tekenen van cirrotische transformatie.

Snel afvallen: gezondheidstips

Snel afvallen is een subjectief en geen objectief gegeven; dit betekent dat iedereen zijn eigen idee heeft van wat het juiste afslankritme zou kunnen zijn, dus “wat voor de een geschikt is, kan voor de ander te snel of te langzaam zijn”.

  • Aan de andere kant wordt afvallen vaak al snel een therapeutische noodzaakDoor de stier de kop te snijden, kun je het beste in gedachten houden wat onderzoeksinstituten en voedingsdeskundigen suggereren (vermijd geïmproviseerde personal trainers).
  • Over het algemeen betekent snel afvallen 3 tot 4 kilogram per maand; in eerste lezing lijken deze aantallen misschien van weinig belang, maar uitgaande van een zekere therapeutische constantheid, zou dit een geschatte vermindering van lichaamsvet tussen 18 en 24 kilogram in 6 maanden bepalen.

De halfjaarlijkse meeteenheid heeft bewust de voorkeur boven de jaarlijkse, aangezien het in het algemeen altijd beter is om caloriearme diëten NIET langer dan 6-8 maanden in totaal te verlengen.