Net als de lichamelijke gezondheidszorg

0
52
Rate this post

Geestesziekten zijn een groeiend probleem voor de volksgezondheid, maar wat schuilt er achter de term geestesziekte? De grens tussen lichamelijk en geestelijk is niet meer zo duidelijk als vroeger en het wordt steeds duidelijker dat lichamelijke en geestesziekten door elkaar lopen. Net als de lichamelijke gezondheidszorg streeft de psychiatrie nu naar een meer geïndividualiseerde zorg.

Kan de behandeling worden aangepast op basis van een bloedtest? Kunnen jongeren worden “ingeënt” tegen geestesziekten? En wat kan kennis van hersenplasticiteit bijdragen? In het tijdschrift vertellen we over het laatste onderzoek en wat er wordt gedaan om geestesziekten te voorkomen en te behandelen. We ontmoeten ook Fredrik, die een zelfmoordpoging overleefde en wiens belangrijkste boodschap is dat er hulp beschikbaar is – hoe donker het ook voelt.

Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid is een overkoepelende term die geestelijk welzijn, psychische stoornissen en psychische toestanden omvat. De term wordt gebruikt voor al deze verschijnselen.

Geestelijke gezondheid

Mentaal welzijn. Geestelijk welzijn is het vermogen om positieve en negatieve emoties met elkaar in evenwicht te brengen, tevredenheid met het leven te voelen, zin in het leven te ervaren, goede sociale relaties te hebben, geëngageerd te zijn en zich te ontwikkelen en zijn potentieel te verwezenlijken. Het is ook het vermogen om plezier, verlangen en geluk te ervaren. Mentaal welzijn kan worden beschouwd als een fundamentele hulpbron om diverse moeilijkheden in het leven te overwinnen.

Geestesziekte

Geestesziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen van uiteenlopende ernst en duur. Het omvat geestesziekten, maar ook sommige psychische stoornissen.

Mentale stoornissen kunnen zich uiten in, bijvoorbeeld, depressie, angst of slaapstoornissen. Er kunnen ook lichamelijke problemen zijn, zoals hoofdpijn, buikpijn of duizeligheid. Psychische stoornissen die het gevolg zijn van gewone stress zijn vaak van voorbijgaande aard en nemen af wanneer de situatie is veranderd of wanneer wij ons hebben aangepast. Aanhoudende en ernstige psychische stoornissen kunnen grotere moeilijkheden betekenen, ook om zich met het dagelijkse leven te redden.

De symptomen zijn echter niet complex genoeg om aan de criteria voor een psychiatrische diagnose te voldoen.

Geestesziekte is een diagnosticeerbare geestesziekte. Om een diagnose te kunnen stellen, moeten verschillende symptomen aanwezig zijn en moeten zij gedurende een lange, ononderbroken periode bestaan. Het vermogen om te functioneren moet ook aangetast zijn. Psychiatrische aandoeningen worden onderverdeeld in geestesziekten en -syndromen en neuropsychiatrische handicaps.

Geestesziekte en syndroom

Geestesziekten en syndromen kunnen op elk moment in het leven ontstaan. Het kan gaan om depressie, angstsyndroom, vermoeidheidssyndroom, schadelijk gebruik en afhankelijkheid van alcohol of drugs. Andere voorbeelden zijn bipolaire affectieve stoornis en psychose. Neuropsychiatrische stoornissen. Neuropsychiatrische handicaps (NPF) ontstaan in de kindertijd en blijven meestal bestaan tot op volwassen leeftijd. Voorbeelden van neuropsychiatrische handicaps zijn ADHD en autismespectrumstoornissen.

Zelfmoord – zelfmoord

Geestelijke gezondheidEr is een verband tussen geestesziekten en zelfmoord. Maar ook andere problemen verhogen het risico op zelfmoord, zoals langdurige werkloosheid, ernstige gokproblemen en financiële moeilijkheden. Zelfmoord kan worden gezien als een geestelijk ongeluk en een gevolg van geestelijke en lichamelijke belasting.

Kennis, begeleiding, advies en steun. Op de pagina Uw geestelijke gezondheid hebben we tips voor u verzameld over wat u kunt doen om u beter te voelen en uw geestelijke gezondheid te versterken. Er is ook informatie over wat geestelijke gezondheid is en wat uw geestelijke gezondheid beïnvloedt.

Definities van geestelijke gezondheid

De term geestelijke gezondheid wordt vaak gebruikt in algemene conversaties, maar heeft verschillende betekenissen in verschillende contexten.

Om bij te dragen tot een uniformer gebruik van termen heeft het Zweedse Bureau voor de volksgezondheid samen met de Nationale Raad voor gezondheid en welzijn, het Zweedse Bureau voor medische en sociale evaluatie (SBU) en de Zweedse gemeenten en regio’s (SKR) overeenstemming bereikt over gemeenschappelijke beschrijvingen van belangrijke termen op het gebied van de geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheid is een overkoepelende term die geestelijk welzijn, psychische stoornissen en psychische toestanden omvat. De term wordt gebruikt voor al deze verschijnselen.