Borderline

0
75
Rate this post

Borderline is een heel typische aandoening. In Nederland wordt geschat dat tussen de 150.000 en 250.000 mensen borderline hebben en het aantal stijgt. Als geheel is het 3 tot 4 keer gebruikelijker bij dames dan bij mannen.

Borderline manifesteert zich meestal voor het eerst tussen de leeftijd van 17 en ook 24. Dit is een periode waarin individuen gescheiden gaan wonen, gaan studeren of werken en ook nieuwe goede vrienden maken, een periode met grote veranderingen.

De problemen zijn het grootst tussen de 20 en ook 30 jaar. Daarna zullen de klachten bij veel mensen zeker verminderen. Desalniettemin kunnen de symptomen tijdens perioden van hoge angst opnieuw ernstig worden.

Het hangt af van de persoon zelf, wat hij/zij ervaart en de therapie hoe de problemen zich ontwikkelen. Voor velen zullen de klachten zeker geleidelijk verminderen, anderen ontdekken hoe ze het beste met hun problemen kunnen omgaan, en ook sommigen blijven hun problemen ervaren.

Moeilijk te herkennen

De tekenen en symptomen van borderline kunnen ook voorkomen bij andere psychische aandoeningen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om borderline te onderscheiden van bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of een alcohol-/drugsverslaving. Het komt ook voor dat borderline eigenlijk bij deze psychische aandoeningen past.

Tekenen en symptomen

De tekenen en symptomen van borderline worden hieronder vermeld. Personen met meerdere symptomen kunnen BPS hebben.

Impulsiviteit: mensen met borderline beginnen meestal enthousiast aan iets, maar stoppen er na een paar weken mee (bijvoorbeeld een onderzoek of een taak). Ze hebben ook vaak schulden omdat ze spontane aankopen doen.Zwart-wit redeneren: mensen met borderline vinden iets heel leuk of helemaal niet leuk. Of je ongelooflijk of nutteloos voelen.

Stemmingswisselingen: Een positieve stemming kan bij iemand met borderline ineens omslaan in een ongunstige stemming. Iets wat ze een minuut eerder uitstekend was, is daarna volkomen waardeloos.

  • Moeite om alleen te zijn: personen met borderline zijn extreem bang om in de steek gelaten te worden. In een verband testen ze voortdurend of ze in de steek worden gelaten.
  • Zelfs een klein meningsverschil kan de voltooiing van een relatie/vriendschap veroorzaken.
  • Hun verwachtingen van de verschillende anderen zijn zo hoog dat niemand ze kan waarmaken.
  • Als gevolg hiervan heeft een persoon met borderline vaak verschillende relaties/vriendschappen.

Verminderd zelfvertrouwen: mensen met een borderline-stoornis zijn erg gevoelig voor opmerkingen en beschouwen ze vaak als kritiek.

Zowel zelfbeschadiging als zelfvernietiging: veel mensen met borderline snijden zichzelf. Hun gevoelens zijn zo extreem dat het snijden ze elimineert, dan doet het ze geen pijn. Dan voelen ze zich erg schuldig. Ze denken ook vaak aan zelfmoord. Een op de 10 mensen met borderline sterft door zelfvernietiging.

Dissociatieve Sensatie: Af en toe hebben mensen met borderline minuten dat ze “er niet meer zijn”. Soms begrijpen ze ook niet precies wat er is gebeurd. Dit wordt dissociatie genoemd. Fantaseren is bijvoorbeeld een vorm van dissociatie.

Psychotische symptomen: soms hebben mensen met borderline psychostische episodes. Ze zijn dan verbijsterd en kunnen ook luisteren naar stemmen die er niet echt zijn. Meer over psychoses lees je hier >>